Δρ. Φουσέκης Κωνσταντίνος

Αγαπητοί επισκέπτες και φοιτητές-τριες του Τμήματος Φυσικοθεραπείας,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών  ιδρύθηκε με τον νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 4610/07-08-2019/τ. Α’) κατόπιν κατάργησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί ένα εκ των πέντε ομοειδών τμημάτων της ανώτατης δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα που είναι τετραετούς φοίτησης, παρέχοντας προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Φυσικοθεραπεία.

Η λειτουργία του σε πανεπιστημιακό ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλα και η μεταφορά του  στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο Πατρών έχει συνεισφέρει στην βελτίωση των παρεχόμενων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Ως αυτοδύναμο Τμήμα, οργανώνει όλους τους κύκλους σπουδών (Προπτυχιακές, Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές) και η συνύπαρξή του, στο ίδιο οικοσύστημα, με άλλα Τμήματα και επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, οδηγεί σε ανάπτυξη, εξωστρέφεια και διεπιστημονικές συνεργασίες.

Σε προπτυχιακό επίπεδο, λειτουργεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών 240 πιστωτικών μονάδων (ECTS), το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με τις απαιτήσεις των επίσημων φυσικοθεραπευτικών συλλόγων όλων των ανεπτυγμένων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης, προσφέροντας ποιοτική και εκσυγχρονισμένη θεωρητική, εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευση στην Φυσικοθεραπεία.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τα Πρόγραμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος με εξειδίκευση στην «Θεραπευτική Άσκηση» (MSc in Therapeutic Exercise) και στις ¨Επιστήμες Αποκατάστασης¨ (Msc in Rehabilitation Studies), καλύπτουν την αναγκαιότητα της υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών στο πρωτοποριακό πεδίο της Θεραπευτικής Άσκησης αλλα και στις επιστήμες αποκατάστασης, με εφαρμογές σε ολόκληρο το φάσμα παθολογικών καταστάσεων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, σε συνδυασμό με μία διεπιστημονική ασθενο-κεντρική προσέγγιση που απαιτείται στην σύγχρονη κοινωνία.

Παρέχεται και η δυνατότητα σπουδών σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες αποβλέπουν στη δημιουργία υψηλής ποιότητας και σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στο ευρύτερο πεδίο της Φυσικοθεραπείας, καθώς και στην κατάρτιση υψηλής στάθμης επιστημόνων, ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο και εξέλιξη της επιστήμης και της βασικής έρευνας.

Το Τμήμα, στελεχώνεται από 12 καθηγητές μέλη ΔΕΠ που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, ένα μέλος ΕΔΙΠ, επιστημονικούς συνεργάτες και πανεπιστημιακούς υποτρόφους, έχοντας ταυτόχρονα συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει επίσης εξοπλισμένα κλινικά και ερευνητικά εργαστήρια που παρέχονται για την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας και σας ενθαρρύνουμε να τη διερευνήσετε ώστε να ενημερωθείτε και να μάθετε περισσότερα σχετικά με την λειτουργία του Τμήματος, τις δράσεις του καθώς και τις δραστηριότητες των μελών του.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Κωνσταντίνος Φουσέκης
Καθηγητής Φυσικοθεραπείας