Στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Παχέος Εντέρου  Πρωκτού που διεξήχθη τον Ιούνιο 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν σημαντική η συμμετοχή φυσικοθεραπευτών στις επιστημονικές ομιλίες του συνεδρίου. Ειδικότερα,

  • πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή στρογγυλή τράπεζα με συντονίστρια του τραπεζιού την κα. Μπίλλη Ευδοκία και σχολιαστή τον κ. Στριμπακο Ν. Στο στρογγυλό τραπέζι αναλύθηκε ο ρόλος της προεγχειρητικής αποκατάστασης (από την κα. Κορτιάνου Ε, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικοθεραπείας Παν/μίου Θεσσαλίας), η ενδονοσοκομειακή φυσικοθεραπευτική προσέγγιση χειρουργείων παχέος εντέρου (από την κα. Σαπλαούρα Ζωή, Φυσικοθεραπεύτρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσ/μείου Πατρών), ο ρόλος της φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται (από την κα. Μπίλλη Ε, Καθηγήτρια Τμ. Φυσικοθεραπείας Παν/μίου Πατρών) καθώς και η αποκατάσταση μετά από μείζονα χειρουργεία κοιλιάς (από την κα. Σκούρα Α, υποψήφια διδάκτωρ Τμ. Φυσικοθεραπείας Παν/μίου Πατρών).
  • Πραγματοποιήθηκε μία ομιλία σε στρογγυλό τραπέζι σχετικό με την αντιμετώπιση συνδρόμων διαταραχής της αφόδευσης από την κα. Λάγαρη Φ, Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους, η οποία ανέλυσε τον ρόλο της βιοανάδρασης (biofeedback) & φυσικοθεραπείας του πυελικού εδάφους σε αυτά τα σύνδρομα
  • Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 3 ανακοινώσεις (μία προφορική και δύο υπό μορφή πόστερ) για τον ρόλο της φυσικοθεραπείας σε προβλήματα που άπτονται του αντικειμένου του Συνεδρίου.
  • Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, κ. Μαρούλη Ιωάννη, Καθ. Χειρουργικής Ιατρικού Τμήματος Παν/μιου Πατρών, ο οποίος έδωσε ‘βήμα’ σε αυτό το κλινικό και νεο-αναπτυσσόμενο (τουλάχιστον για την Ελλάδα) πεδίο της Φυσικοθεραπείας να ακουστεί.