Το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών είχε την επιστημονική επιμέλεια της 1ης Επιστημονικής διημερίδας που οργάνωσε το Π.Τ Αχαΐας και Ηλείας  στα Καλάβρυτα στις 17-18 Ιουνίου 2023. Η διημερίδα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελάδας και του Δήμου Καλαβρύτων.

Η διημερίδα έληξε με επιτυχία. Απευθύνθηκε σε φυσικοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται για το επιστημονικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το  τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ.Τσέπη Ηλία. 4 στρογγυλές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό  των κ.Τσεκούρα Μαρία, κ.Ξεργιά Σοφία, κ.Σακελλάρη Βασιλική, και κ. Λαμπροπούλου Σοφία. Τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων και συζητήσεων ανέδειξαν τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στην οστεοσαρκοπενία, στον χρόνιο πόνο, στην πρόληψη των πτώσεων και σε νευρολογικές παθήσεις. Επίσης τονίσθηκε η ανάγκη της διεπιστημονικής συνεργασίας για την προαγωγή της ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και τα κλινικά εργαστήρια της διημερίδας. Η διημερίδα επίσης είχε και κοινωνική στόχευση καθώς την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκαν δράσεις αξιολόγησης γενικού πληθυσμού στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων με συντονισμό των κ. Τσέπη Ηλ., κ. Μπίλλη Ε., κ. Ξεργιά Σ., κ. Λαμπροπούλου Σ., κ.Παπαδοπούλου Α., και κ.Γκρίλια Π. Στις δράσεις αυτές είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων ώστε να αξιολογηθούν και να λάβουν οδηγίες άσκησης και φυσικής δραστηριότητας.  Η αλληλεπίδραση των Πανεπιστημίων με την Κοινότητα κρίνεται σημαντική και ωφέλιμη.

Το συνέδριο έληξε με γόνιμες συζητήσεις και μελλοντικές προτάσεις από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Κ.Μώρο Γεώργιο και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ.Λυμπερίδη Πέτρο. Την διημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων καθηγητές και διδακτορικοί φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Ελλάδας. Η συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, των επαγγελματιών υγείας της ευρύτερης περιοχής  ήταν δυναμική αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα αλλά και την ανάγκη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.