Πάτρα, 15 Απριλίου 2020

 

Προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Αγαπητές και Αγαπητοί,

Απευθυνόμαστε στην Κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών εν μέσω της εξέλιξης μιας παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, με πρωτόγνωρες διαστάσεις και συνέπειες. Οι συνέπειες πολλαπλές και με διαφορετική ένταση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ των συνεπειών αυτών βεβαίως και η παιδεία.

Εν  μέσω πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η  διοίκησή του, το προσωπικό του, οι φοιτητές του, κλήθηκε, όπως και πολλές άλλες δομές της Ελληνικής Κοινωνίας, να αντιμετωπίσει αυτή την νέα πραγματικότητα και να χειριστεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα μέσα, δημιουργώντας παράλληλα εργαλεία και διαδικασίες, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες και να διατηρηθεί η κανονικότητα. Καθημερινά δίνεται από όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ένας πολυεπίπεδος αγώνας. Αναφερόμαστε σε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Πανεπιστημίου μας:

Στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΠ,  που στάθηκε στην πρώτη γραμμή, με προσωπικό κίνδυνο της υγείας του, προσπαθώντας να προστατεύσει την κοινότητα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στο  μέλος της εθνικής επιτροπής ΕΟΔΥ,  Καθηγητή κ. Χ. Γώγο, στο συνεργάτη του Καθηγητή κ. Μ. Μαραγκό, και την ομάδα  των λοιμοξιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που  δίνουν καθημερινό αγώνα αντιμετώπισης των ασθενών και ενημέρωσης.

Στον Καθηγητή κ. Κ. Γαλιώτη και τους συνεργάτες του, για την παραγωγή υλικού και την προσφορά τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στην  6ηΥΠΕ και προσωπικά με στον κ. Ι. Καρβέλη, για την πολυεπίπεδη εξαιρετική συνεργασία μας και την αρωγή του στην ίδρυση  του εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων στο Ιατρικό Τμήμα. Ευχαριστούμε την Καθηγήτρια κ. Μουζάκη και τους συνεργάτες της, για την αποτελεσματική συμμετοχή της στην οργάνωση του εργαστηρίου και στην λειτουργία του. Έως σήμερα από 13/3/2020 μετρήθηκαν 1240 δείγματα.

Στα μέλη του Διδακτικού και Τεχνικού προσωπικού, τα οποία δίνουν καθημερινά τον  καλύτερο εαυτό τους, ώστε να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου, καθώς και την ερευνητική διαδικασία. Ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά και άμεσα στο νέο τρόπο διδασκαλίας για την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους στις Διοικητικές και Τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να διατηρηθεί η συνέχεια της Διοίκησης, η Οικονομική λειτουργία και η εξασφάλιση των τεχνικών μέσων και υπηρεσιών, όλα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία της Κοινότητας του Πανεπιστημίου μας.  Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το προσωπικό του Τμήματος Δικτύων, χωρίς την άψογη λειτουργία του οποίου η ηλεκτρονική μετάβαση (π.χ. εξ αποστάσεως μαθήματα, συνεδριάσεις εκλεκτορικών σωμάτων και διοικητικών οργάνων) δεν θα ήταν δυνατή.

Στους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας που ανταποκρίθηκαν με ένα πρωτόγνωρο πάθος στην πρόκληση να συνεχισθεί η διδακτική λειτουργία του Πανεπιστημίου, προς όφελος όλων.  Κανείς δεν αμφιβάλει, ότι η φυσική παρουσία στην διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.  Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι,  από αυτή τη νέα αυτή πραγματικότητα, θα μείνουν και πολύ χρήσιμα στοιχεία και συμπληρωματικά εργαλεία για το Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, με στόχο την υποστήριξη όλων των μελών του, το Πανεπιστήμιο «άνοιξε» την ψυχολογική στήριξη που προσφέρει, σε όλη τη  Πανεπιστημιακή κοινότητα. Με ένα απλό τηλέφωνο, έμπειροι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί, απαντούν καθημερινά σε σχετικά θέματα με απόλυτη εχεμύθεια. Αυτό έγινε δυνατό με τη εθελοντική προσφορά των μελών της δομής/δράσης ΕΚΟ, σε συνεργασία με το Κλινικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου. Σας ευχαριστούμε όλους.

Ευχαριστούμε τα μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, όπου  μέσω της ασύγχρονης εκπαίδευσης, επιμελούνται σε εβδομαδιαία βάση, προτάσεις προγραμμάτων άσκησης/προπόνησης, με στόχο τη συντήρηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας. Τα απλά αυτά προγράμματα έχουν σύγχρονο πρακτικό περιεχόμενο, αλλά και θεωρητικό πλαίσιο και είναι προσαρμοσμένα στο «Μένουμε σπίτι».

Ο ΕΛΚΕ με ένα αναβαθμισμένο σύστημα  μηχανοργάνωσής (Πλατφόρμα RESCOM, Team Viewer platform για απομακρυσμένη εργασία και συνεργασία, νέο τμήμα μηχανοργάνωσης), με την επαγγελματική ευσυνειδησία των στελεχών του, με τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις της επταμελούς επιτροπής και τις έγκαιρες αποφάσεις της, κατόρθωσε για ακόμη μια φορά να απορροφήσει τους μέχρι στιγμής κραδασμούς της κρίσης και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των ερευνητών του πανεπιστημίου μας. Σας ευχαριστούμε όλους.

Αναφερόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, που με οποιοδήποτε τρόπο συνεισέφεραν αυτές τις δύσκολες μέρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό της καθαριότητας και της φύλαξης του Πανεπιστημίου για τη συνεχή και αποτελεσματική προσπάθειά τους.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με ιδέες και δράσεις σε πρωτόγνωρες συνθήκες, που σπάνια αντιμετωπίζει Διοίκηση Πανεπιστημίου. Δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο προκειμένου  να διασφαλίσει την Ακαδημαϊκή, Ερευνητική, Οικονομική, Κοινωνική και Τεχνική λειτουργία του Πανεπιστημίου.  Τα μαθήματα  διεξάγονται, το ακαδημαϊκό εξάμηνο  προστατεύεται, οι μισθοί και οι οικονομικές υποχρεώσεις διεκπεραιώνονται, τα ερευνητικά προγράμματα προχωρούν, η ασφάλεια λειτουργεί, τα δίκτυα και οι υποδομές  υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάπτωση,

Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Σας ευχόμαστε υγεία, υπομονή και δύναμη να συνεχίζουμε. Τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας.

Καλό Πάσχα

Πρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρών

Λογότυπο Πανεπιστημίου Πατρών