Μάθημα:                                            

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Κωδικός:

ΦΕ1

Εξάμηνο διδασκαλίας:

E

Κατηγορία μαθήματος:

Μάθημα Γενικής Υποδομής (ΜΓΥ)

Τύπος μαθήματος:

Θεωρητικό

Ώρες διδασκαλίας:

2

Πιστωτικές μονάδες (ECTS):

3

Προαπαιτούμενο μάθημα:

----------

Εξαρτώμενο μάθημα:

----------

 

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να:

 • εμβαθύνουν στις βασικές αρχές της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και στα σημεία εκείνα που αποτελούν προτεραιότητες για την επιβίωση του θύματος.
 • είναι σε θέση να αξιολογούν  ένα οξύ περιστατικό όπου χρειάζεται άμεσα η επέμβαση διασώστη όπως η απώλεια συνείδησης, ο πνιγμός ή η ακατάσχετη αιμοραγία.
 • γνωρίζουν πως να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε τραύματα της καθημερινότητας όπως ένα θλαστικό τραύμα ή ένα ανοικτό τραύμα.
 • μπορούν να αξιολογήσουν την αναγκαιότητα άμεσης διακομιδής στο νοσοκομείο μετά την βασική προσπάθεια για τη διατήρηση στη ζωή.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ορισμός καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Εκτίμηση ασθενούς σε κωματώδη ή ημικωματώδη κατάσταση. Συνθήκες ασφάλειας για το διασώστη και το θύμα. Προάσπιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.  Βασικά σημεία προνοσοκομειακής ΚΑΡΠΑ. Αεραγωγός(Aairway), αναπνοή (BBreathing), κυκλοφορία (CCirculation), νευρολογική εικόνα (DDisability) και συνθήκες περιβάλλοντος του ατυχήματος (EExposure). Τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις. Ασφαλής διακομιδή στο νοσοκομείο. Οξέα αναπνευστικά προβλήματα και τεχνητή αναπνοή. Ορισμοί και αίτια. Μέθοδοι τεχνητής αναπνοής. Απόφραξη των αεροφόρων οδών με αναίσθητο ή ενσυνείδητο θύμα. Μηχανικά βοηθήματα για τη διάνοιξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Δύσπνοια κα αναπνευστική δυσχέρεια. Ψυχογενής υπεραερισμός. Αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης. Απώλεια συνείδησης. Ο άμεσος κίνδυνος. Αίτια. Φυσική εξέταση. Θεραπευτική προσέγγιση. Λιποθυμικό επεισόδιο. Κακώσεις μαλακών μορίων. Ανοικτό τραύμα-περιποίηση. Προσπάθεια για αντισηψία και αντιμετώπιση δευτεροπαθούς λοίμωξης. Ξένα σώματα εντός του τραύματος. Θλάσεις-πρωταρχική αντιμετώπιση. Περιδέσεις. Κακώσεις μυοσκελετικού συστήματος. Κατάγματα οστών και συνδεσμικές κακώσεις. Εξάρθρημα και υπερεξαρθρημα. Ακινητοποίηση-χρησιμοποίηση νάρθηκα και επιδέσμων. Άμεση αντιμετώπιση της αθλητικής κάκωσης.  Αντιμετώπιση βλαβών από περιβαντολλογικά αίτια. Έκθεση σε υπερβολικό ψύχος (κρυοπαγήματα) ή υπερβολική θερμότητα (απλή ηλίαση, θερμοπληξία).  Παρ’ ολίγον πνιγμός σε θαλάσσιο και γλυκό νερό. Ηλεκτροπληξία. Δήγματα εντόμων και όφεων. Πρωταρχική αντιμετώπιση σε κατάσταση “βιολογικής τρομοκρατίας”. Δηλητηριάσεις. Ορισμός.  Δηλητηρίαση από φάρμακα και ειδικά αντίδοτα. Δηλητηρίαση στον οικιακό χώρο (κυρίως οικιακά απορρυπαντικά). Δηλητηρίαση από εισπνοή τοξικών αερίων. Ειδική αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων στο παιδί.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Εισηγήσεις και διαλέξεις του διδάσκοντα καθηγητή καθώς και συζητήσεις κλινικών περιστατικών μεταξύ ομάδων σπουδαστών και διδάσκοντα.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η αξιολόγηση θα γίνεται στο τέλος κάθε εξαμήνου με την μορφή γραπτών εξετάσεων με θέματα ανάπτυξης που καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της εξεταστέας ύλης. Τμήμα της εξέτασης μπορεί να περιλαμβάνει και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών προκειμένου να καλυφθεί η διδακτέα ύλη ευρύτερα. Δίδεται επίσης η δυνατότητα να ανατεθούν προαιρετικές εργασίες στην πορεία του εξαμήνου που θα ληφθούν υπόψη στην τελική βαθμολογία.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ - ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

 • να γνωρίζουν πως να παρέχουν πρώτες βοήθειες με ασφάλεια ως παραϊατρικό προσωπικό σε επίπεδο κοινότητας (φυσικοθεραπευτήριο, δρόμος, σπίτι κλπ).
 • να αντιληφθούν ότι σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η επιβίωση του θύματος. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται σύνεση, η ασφαλής παροχή πρώτων βοηθειών και η διακομιδή σε νοσοκομείο.
 • να γνωρίζουν τις βασικές αιτίες των επειγόντων περιστατικών και να δρουν ανάλογα.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική:

 1. Γερμενής Α.Ε. (2007). Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών. Για Επαγγέλματα Υγείας. Εκδόσεις Βήτα.
 2. Γκούρτσας Ν.Β. (2008). FirstAid Πρώτες Βοήθειες. Εκδόσεις Δίσιγμα, Θεσ/νίκη.
 3. ΤσούσκαςΛ. (2000). ΠρώτεςΒοήθειες. University Studio Press.
 4. Τσούσκας Λ. (2007). Επείγουσα Νοσηλευτική Φροντίδα. ΠρώτεςΒοήθειες. University Studio Press.
 5. KohnleinH.E., WellerS., VogelW., NobelJ., MeinertzH. ΠρώτεςΒοήθειες. (Μετάφραση Αγγλικής Έκδοσης) Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου, 2009.
 6. RedmondA., MahoneyR., RayanJ., MacNabC. ABC στις συγκρούσεις και στις κατασστροφές. (Μετάφραση Αγγλικής Έκδοσης) Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου, 2009.

 

Ξενόγλωσση:

 1. American Medical Association (2009).Handbook of First Aid and Emergency Care.American MedicalAssociation.

Τελευταία ΝέαΚαταγραφή πληροφοριών & χαρακτηριστικών σχετικών με τα προβλήματα της οσφύος

Επικοινωνία

Ψαρρών 6, Μυρτιά 25100, Αίγιο
phone 26910.61150 fax26910.61250
emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us on facebook