Μάθημα:

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ

Κωδικός:

ΦΒ5

Εξάμηνο διδασκαλίας:

Β

Κατηγορία μαθήματος:

Μάθημα Ειδικότητας (ΜΕ)

Τύπος μαθήματος:

Θεωρητικό, Εργαστηριακό

Ώρες διδασκαλίας:

5 (Θεωρία 2, Εργαστήριο 3)

Πιστωτικές μονάδες (ECTS):

5

Προαπαιτούμενο μάθημα:

-

Εξαρτώμενο μάθημα:

-

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

Η διδακτέα ύλη του θεωρητικού μαθήματος εστιάζεται στην εκμάθηση των βασικών αρχών (Τεχνικές και τρόποι εφαρμογής, πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα, ενδείξεις- αντενδείξει) των διαφόρων τεχνικών μάλαξης: α) Κλασική Μάλαξη (Γλιστρήματα, Θωπείες, ανατρίψεις, κρούσεις, δονήσεις) άνω άκρου, κάτω άκρου, σπονδυλικής στήλης), β) Μάλαξη Ειδικής Εγκάρσιας Τριβής, γ) Λεμφική Μάλαξη, δ) Μάλαξη στα σημεία πυροδότησης πόνου, ε) Ρεφλεξολογία, στ) Shiatsu, ζ) Mάλαξη Συνδετικού Ιστού καθώς και η) Αθλητική μάλαξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κλινική αξιολόγηση των μυοσκελετικών κακώσεων και στον σχεδιασμό του προγράμματος μάλαξης (decision making) με βάση την τεκμηριωμένη εφαρμογή των καταλληλότερων τεχνικών -μεθόδων μάλαξης για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση αυτών ανάλογα με το στάδιο επούλωσης και κατά κλινική περίπτωση.

 

Εργαστηριακό Μέρος

Η εβδομαδιαία διδακτέα ύλη του εργαστηριακού μαθήματος εστιάζεται στην κλινική αξιολόγηση και πρακτική εφαρμογή των προαναφερόμενων τεχνικών μάλαξης [π.χ. α) Κλασική μάλαξη: γλιστρήματα, κατευναστικές και διεγερτικές θωπείες, ζυμώματα, ανατρίψεις, κρούσεις (πελεκισμοί, πλήξεις), δονήσεις, β) Μάλαξη Ειδικής Εγκάρσιας Τριβής: τεχνικές, παραδείγματα εφαρμογών, γ)Λεμφική μάλαξη: στατικοί κύκλοι, τεχνική αντλίας, τεχνική σέσουλας, περιστροφική τεχνική, αντλιακός λεμφικός χειρισμός, δ) Shiatsu:τεχνικές, μεσημβρινοί, ε)Ρεφλεξολογία: Τεχνικές (ζώνες πέλματος και παλάμης),στ) Μάλαξη στα σημεία πυροδότησης πόνου: κλασική, εγκάρσια, ισχαιμική πίεση, Stripping μάλαξη, παγομάλαξη, ζ) Μάλαξη Συνδετικού ιστού: Βαθμίδες θεραπείας και η) Αθλητική Μάλαξη: Μάλαξη για προθέρμανση/μάλαξη για αποκατάσταση]. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην προετοιμασία του ασθενή και του φυσικοθεραπευτή καθώς και στην προετοιμασία του δωματίου μάλαξης (υγιεινή, μαξιλάρια θεραπείας, λιπαντικά μέσα).

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Θεωρητικό Μέρος

Συμπεριλαμβάνονται πολλοί τρόποι διδασκαλίας, όπως: ι) εισηγήσεις και διαλέξεις του διδάσκοντα καθηγητή, ιι) συζητήσεις κλινικών περιστατικών μεταξύ ομάδων σπουδαστών και διδάσκοντα, ιιι) παρουσιάσεις και εργασίες σπουδαστών (μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες) χρησιμοποιώντας έγκυρες ερευνητικές πηγές (ανάθεση έργου υπό μορφή μικρών project), ιν) διαλέξεις από επισκέπτες καθηγητές καθώς και ν) συζητήσεις (interactive sessions) μέσω χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (π.χ. πολυμέσων, ηλεκτρονικές συζητήσεις μέσω πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης /ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α.).

Εργαστηριακό Μέρος

Επίδειξη των τεχνικών μάλαξης από τον διδάσκοντα καθηγητή και πρακτική άσκηση των φοιτητών σε μικρές ομάδες υπό την εποπτεία του διδάσκοντα.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η αξιολόγηση θα γίνεται για το θεωρητικό μέρος με την μορφή γραπτών εξετάσεων υποβάλλοντας στον σπουδαστή θέματα ανάπτυξης σε όλη την εξεταστέα ύλη στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Για το εργαστηριακό Μέρος η αξιολόγηση θα είναι συνεχής (καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου), και θα γίνεται με την μορφή προφορικής εξέτασης και εφαρμογής των κλινικών μέσων και μεθόδων που διδάχτηκαν στο εργαστήριο

 

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ - ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

  • να αξιολογούν με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια το είδος του μυοσκελετικού τραυματισμού και να διακρίνουν ποιοι είναι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι βιολογικοί ιστοί.

  • να γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές αποκατάστασης της κάθε μυοσκελετικής κάκωσης και να είναι σε θέση να επιλέξουν τεκμηριωμένα και με βάση την σύγχρονη βιβλιογραφία τις καταλληλότερες τεχνικές μάλαξης.

  • να σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα μάλαξης που να είναι ασφαλές και κατάλληλο για την κάθε μυοσκελετική κάκωση και κλινική περίπτωση και να συνάδει με τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

  • Να διασφαλίζουν απαραίτητες συνθήκες για την διενέργεια μάλαξης (προετοιμασία δωματίου – λιπαντικά μέσα – θέση ασθενή)

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική:

1. Σακελλάρη Β- Γώγου Β (2004). Τεχνικές θεραπευτικές μάλαξης, Εκδ. Παρισιάνου.

2. Χριστάρα – Παπαδοπούλου Α (2004). Τεχνικές θεραπευτικές μάλαξης, Εκδ. ΤΕΙ Θεσ/κης.

3. Σφετσιώρη Δ.Κ (2003). Θεραπευτική μάλαξη, DKS.

4. Καραμανής Δημήτρης (2007). Το ελληνικό αθλητικό μασάζ, Εκδόσεις Ισόρροπον.

 

Ξενόγλωσση :

1.LucindaLidell (2001). The Book Of Massage: The Complete Step by step Guide to Eastern and Western Technique, Fireside,

2. Susan Mumford (2007). The New Complete Guide to Massage, Penguin Books.

3. HoleyE, Cook E (1997). Evidence based therapeutic massage, Elsevier.

4. Art Riggs (2002). Deep Tissue Massage, Νοrth Atlantic Books.

 

 

 

 

Τελευταία ΝέαΚαταγραφή πληροφοριών & χαρακτηριστικών σχετικών με τα προβλήματα της οσφύος

Επικοινωνία

Ψαρρών 6, Μυρτιά 25100, Αίγιο
phone 26910.61150 fax26910.61250
emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us on facebook